Osaaminen näkyviin – mikä on opintopistekurssi? 

Osaaminen näkyviin – mikä on opintopistekurssi? 

Osaaminen näkyviin – mikä on opintopistekurssi? 

Osaaminen näkyviin – mikä on opintopistekurssi? 

Oppimista tapahtuu kaikilla opistojen kursseilla. Perinteisesti kursseista on kuitenkin voinut saada vain osallistumistodistuksen, opittua ei ole ollut tapana arvioida. Nykyinen yhteiskunta perustuu kuitenkin jatkuvaan oppimiseen ja jotta osaaminen saadaan näkyviin, on nähty tarpeelliseksi mahdollistaa myös opiston kursseilla hankitun osaamisen tunnustaminen. Tähän vastaukseksi on luotu opintopistekurssit.

Opistotoiminta jatkuu aivan samanlaisena kuin ennenkin. Kaikki voivat ilmoittautua haluamalleen kurssille ja osallistumisen tavoitteellisuus on jokaisen itse päätettävissä. Kaikista kursseista ei koskaan tule opintopistekursseja. Opintojen vapaus säilyy jatkossakin.

Mitä osaamisen tunnustaminen tarkoittaa opistojen kursseilla?

Perinteisesti opistojen kursseilla osaamista ei ole arvioitu. Opintopistekursseilla osaamisen tunnistaminen tarkoittaa sitä, että näillä kursseilla on tarkasti kerrotut osaamistavoitteet, arviointitavat ja -kriteerit, joiden mukaan opettaja arvioi niitä opiskelijoita, jotka ovat ilmoittaneet haluavansa saada kurssista opintopisteitä. Vain tällaisen opiskelijan suoritus arvioidaan.  Kaikki kurssin opiskelijat eivät automaattisesti saa opintopisteitä.

Opintopistekurssilla ei ole pakko suorittaa opintopisteitä

Opintopistekurssille voi ilmoittautua kuka vaan, eikä opintopisteitä ole pakko suorittaa. Samalla kurssilla voi olla opiskelijoita, jotka suorittavat opintopisteitä sekä niitä, jotka eivät suorita. Yhteistä kaikille kurssilaisille on kuitenkin se, että kurssilla opiskellaan kaikki ne asiat, jotka oppimistavoitteessa on määritelty. Myös ne taidot, jotka on määritelty kurssikuvauksessa sellaisiksi, että ne pitää olla hallussa ennen kurssille tuloa, koskevat kaikkia opiskelijoita. Niitä taitoja ei kurssilla opeteta muillekaan opiskelijoille.

Vaikka et opintopisteitä haluaisikaan, mutta tavoitteellisempi opiskelu kiinnostaa, voit hyvin osallistua kurssille. Kurssin alussa jokainen voi vielä päättää haluaako suorittaa opintopisteitä vai ei. Suorituksesta tehdään virallinen suostumus, mutta voit vielä kurssin kuluessa perua suostumuksesi, jos tulet toisiin ajatuksiin.

Löydät kaikki opintopistekurssit Ilmonetista hakusanalla opintopistekurssi tai valitsemalla lajiksi opintopistekurssi.

Lämpimästi tervetuloa keräämään opintopisteitä!

Julkaistu 17. tammikuuta 2024